Celem podstawowym zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w segmencie koksowym jest ochrona zdrowia i życia pracowników, wdrażana poprzez podejmowanie w Spółce wszelkiego rodzaju działania profilaktyczne, organizacyjne, techniczne i technologiczne, prowadzone zgodnie z wymaganiami zawartymi w obowiązujących przepisach prawa, w tym:
- badania lekarskie pracowników Spółki,
- badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy,
- podejmowanie innych działań profilaktycznych, w tym np. szczepień ochronnych,
- organizowanie, kierowanie, koordynowanie i nadzorowanie w Spółce przedsięwzięć mających na celu - zapobieganie zagrożeniom dla zdrowia pracowników oraz stałą poprawę warunków bezpieczeństwa i higieny pracy,
- kontrolowanie stanu technicznego maszyn, urządzeń technologicznych i narzędzi pracy,
- prowadzenie instruktaży ogólnych z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy dla pracowników nowoprzyjętych, praktykantów i stażystów oraz pracowników zatrudnionych na zastępstwo,
- nadzorowanie okresowych szkoleń bhp dla pracowników Spółki oraz szkoleń pracowników podmiotów zewnętrznych wykonujących prace na terenie Spółki,
- doskonalenie systemu w sprawie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników podmiotów zewnętrznych wykonujących prace na terenie Spółki.
- przeprowadzenie doraźnych instruktaży powypadkowych dla poszkodowanych w wypadkach przy pracy,
- dokonywanie na bieżąco oceny środowiska pracy na stanowiskach pracy,
- aktualizowanie oceny ryzyka zawodowego, z uwzględnieniem aktualnych pomiarów oceny środowiska pracy i identyfikacji zagrożeń,
- przeprowadzanie rocznych i okresowych przeglądów warunków pracy,
- realizowanie na bieżąco zadań wynikających z rocznego i okresowych przeglądów warunków pracy,
- wykonywanie terminowo zadań ujętych w Planie realizacji celów jakościowych, energetycznych, bezpieczeństwa informacji, poprawy warunków pracy i środowiska, sporządzanego co rok,
- wdrażanie na bieżąco wniosków podejmowanych na posiedzeniach Komisji Bezpieczeństwa i Higieny Pracy,
- stosowanie środków ochrony zbiorowej i środków ochrony indywidualnej przez pracowników, właściwych dla zagrożeń na danym stanowisku pracy,
- dokonywanie oceny dostawców środków ochrony indywidualnej, w tym szczególnie odzieży, w zakresie spełniania wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy, wynikających z zagrożeń na stanowiskach pracy.